KOMPONENTER I PAKKEN
1 |
TRÅDLØS SENTRALENHET |
Enheten er både sentralenhet og betjeningspanel i dette systemet. |
2 |
MAGNETVENTIL (1 ELLER 2 STK.) |
Danfoss® magnetventil- leveres i 1/2” og 3/4” dimensjoner. |
3 |
WTG-36C TRÅDLØS VENTILSTYRING-ADAPTER |
Aktiverer magnetventilen når trådløse sensorer eller enhetens sensorledning/tape detekterer lekkasje. |
4 |
TRÅDLØS SENSOR |
Batteridrevet trådløs sensor |
5 |
SPLITTKABEL - (HVIS PAKKEN INNEHOLDER TO VENTILER) |
Kabel som lager en forgrening slik at 2 ventiler kan styres samtidig |
6 |
JACK-OVERGANG |
Brukes til å koble sensortape til ventilstyringen |
7 |
SENSORTAPE |
3m sensortape med lim, denne limes ned mot underlaget på steder der vann fra lekkasje kan samle seg. |
OM SYSTEMET
Waterguard® Smart Stop er et trådløst lekkasjesikringssystem med en sentralenhet som arbeider sammen med trådløse sensorer og trådløs(e) ventilstyring(er). Alle trådløse komponenter må meldes opp mot trådløs sentralenhet/betjeningspanel.
Enheten har en funksjon for forsinket avstenging av vann ved aktivering av DELAY, enheten vil da stenge vannet etter 4 timer.
Den trådløse ventilstyringen har et uttak for 230V AC 10A for oppvaskmaskin o.l. Ventilstyringen vil ved vannlekkasje bryte spenningen til dette uttaket. *
* NB! DETTE UTTAKET ER IKKE FOR TILKOBLING AV VARMTVANNSBEREDER! (Ref. NEK 400 - Norsk Elektroteknisk Komite (NEK))
Enheten har en 1,5m kabel med en 3-polet kontakt som kobles til magnetventilen. Hvis 2 ventiler monteres benyttes splittkabel. Den originale festeskruen til magnetventilkontakten på ventilstyringen byttes over til splittkabelens kontakt. Den medfølgende lange skruen benyttes til å sammenkoble ventilstyringens kontakt med splittkabelens hannkontakt.
NY FUNKSJONALITET I DENNE VERSJONEN
SIKKERHETSFUNKSJON
Den trådløse ventilstyringen har en innebygget sikkerhetsfunksjon for å forhindre at sensorledningen kan trekkes ut av ventilstyringen ved en feiltagelse. Hvis dette skulle skje vil det høres et repeterende lydsignal på ca. 0,5 sek, LED-indikatoren i Reset-bryteren vil blinke rødt og grønt og magnetventilen vil stenge vannet. Når kontakten settes tilbake, vil ventilstyringens alarm tilbakestilles og magnetventilen åpnes igjen.
Hvis den trådbundne sensorinngangen ikke benyttes vil denne funksjonen være deaktivert.
Hvis sensorledning ved en feiltagelse tilkobles og man senere ikke ønsker å benytte denne, kan denne sikkerhetsfunksjonen resettes ved å gjøre enheten spenningsløs og sette den tilbake i stikkontakten uten sensorledning innmontert.
NB! Det er kun selve kontakten som er overvåket, om det blir brudd i selve sensorledningen vil ikke dette varsles av denne funksjonen!
SELVMOSJONERENDE VENTIL
Den trådløse ventilstyringen er utstyrt med mosjonering av magnetventil. Dette forhindrer pilotventilen i magnetventilen i å sette seg fast av f.eks. partikler i vannet.
Enheten leveres programmert med én mosjonering pr. 24 timer. Det er mulig å omprogrammere dette til følgende 3 funksjoner:
- 1 gang pr. 24 timer
- 1 gang pr. uke
- ingen mosjonering av ventil.
Mosjoneringen kan omprogrammeres på følgende måte:
Hold inne Reset-knappen før enheten settes inn i stikkontakten. Knappen holdes videre og etter 20 sek vil lydsignaler høres. Denne lydsignaleringen vil nå gå i loop i 3 forskjellige steg til Reset-knappen slippes etter den sekvensen man vil velge.
Hvis Reset-bryteren slippes etter 1. lydsignal vil enheten mosjonere ventilen hver 24. time. Hvis Reset-bryteren slippes etter 2. lydsignal vil enheten mosjonere ventilen hver 7. dag. Hvis Reset-bryteren slippes etter 3. lydsignal vil enheten ikke utføre mosjonering.
For å kontrollere status på mosjoneringen gjøres følgende:
Ta den trådløse ventilstyringen ut av stikkontakten og vent ca. 10 sek., sett den inn i stikkontakten igjen. Enhetens lydgiver vil nå gi antall lydsignal som tilsvarer den valget mosjoneringsfrekvens.
Hvis man vil endre mosjoneringsfrekvensen, gjentas prosedyren som beskrevet over til man har valgt ønsket status.
NB! Når mosjoneringen utføres vil det oppstå et avbrudd i spenningen på enhetens 230V uttak. Dette avbruddet er på ca. 20ms. Dette kan det i spesielle tilfeller føre til at noen apparater som er tilkoblet uttaket, kan endre driftsstatus. Hvis dette oppstår er dette ikke å betrakte som en feil på ventilstyringsenheten fra Waterguard®.
SAMMENKOBLING/ OPPMELDING AV TRÅDLØSE ENHETER
Før montering av enhetene, skal enhetene meldes opp mot sentralenhet!
Tilkoble spenning til den trådløse sentralenheten med den pluggbare strømforsyningen.
Sett den trådløse ventilstyringen i en stikkontakt og koble magnetventilkontakten på ventilen. Åpne de trådløse sensorene og sett inn batteriene. Ikke sett lokket på sensorene.
- På sentralenheten, trykk på RESET knappen i 2 sekunder. Panelet avgir først ett pip og deretter to pip. Enheten er klar til å meldes opp med den første trådløse enheten.
- På ventilstyringen, trykk inn RESET knappen til to lydsignaler høres. I løpet av noen sekunder vil enhetene meldes opp og begge vil avgi lydsignaler. Dette indikerer at sammenkoblingen har vært vellykket.
- Gjenta punkt 1.
- Trykk på den lille bryteren på toppen av kretskortet (se figur 2 i brukerveiledningen) på den første trådløse sensoren ca. 1 sek. Sentralenheten vil avgi lydsignaler og en liten lysdiode på sensoren blinker fort i ca. 1,5 sek. Dette indikerer at sammenkoblingen har vært vellykket.
- Hvis flere trådløse sensorer eller trådløse ventilstyringer ønsket tilkoblet, gjentas prosedyren som beskrevet over.
Sentralenheten vil huske enhetene i den rekkefølgen de meldes opp. Dette betyr at ved alarm vil sentralenheten angi hvilken enhet som utløste alarm ved å angi antall lydsignaler som tilsvarer den rekkefølgen de ble oppmeldt i. Hvis flere enheter avgir alarm vil den som sist avga alarmmelding være den som sentralenheten angir alarm fra.
Hvis en enhet meldes opp flere ganger, vil enheten tildeles et nytt ID nummer i sentralenheten.
Hvis man har meldt opp enheter mange ganger til en sentralenhet vil antall lydsignaler bli mange. Hvis man vil rydde opp i dette er det mulig å radere den gitte ID rekkefølgen. Dette gjøres på følgende måte:
På den trådløse sentralenheten trykkes RESET inn og holdes i ca. 5 sekunder til man hører 5 korte lydsignaler. Hvis man nå melder opp de allerede oppmeldte enhetene på nytt vil de få nytt ID nummer. Dette betyr ikke at de allerede oppmeldte enhetene ikke vil gi alarm som før, men de kan nå meldes opp på nytt og få nytt ID nummer som starter på 1 -2 osv.
Hvis man ikke melder alle opp på nytt risikerer man å ha to trådløse enheter med samme ID. Dette har ingenting å si for funksjonen, men man mister muligheten til å identifisere hvilken enhet som har utløst alarm.
MONTERINGSANVISNING
TRÅDLØS SENTRALENHET/BETJENINGSPANEL
- Den trådløse sentralenheten bør monteres i en skjult elektrisk veggboks slik at den medfølgende strømforsyningen kan ligge inne i veggboksen. Dette gir en pen installasjon og sikrer at enheten er tilkoblet nettspenning kontinuerlig. Denne strømforsyningen kan også ligge inne i en underliggende bryters veggboks ved å la ledningen komme opp fra denne boksen under bryterens ramme. Eventuelt kan en multiboks benyttes, feks. Elko Multiboks rør/PFXP - Elnummer: 1223740
- Den medfølgende pluggbare strømforsyningen kan benyttes i stedet for den innebygde, men man må være klar over at hvis denne trekkes utilsiktet ut av stikkontakten vil ikke de trådløse enhetene fungere!
MAGNETVENTIL
Magnetventilen må monteres av godkjent VVS installatør i et rom som ikke er utsatt for frost.
- Magnetventilen monteres fortrinnsvis på kaldtvannsinntak etter hovedstoppekran. Er det montert brannslange, MÅ magnetventil montertes etter dette uttaket.
- Filter/sil MÅ monteres ved fare for smuss eller partikler i vannet.
- Påse at benyttet tetningsmateriale ikke kommer inn i selve ventilen ved sammenstilling.
- Magnetventilen kan monteres horisontalt og vertikalt. Når ventilen monteres horisontalt skal den elektriske spolen aldri vende nedover. Ved vertikal montering av ventilen skal den elektriske kontakten alltid være på toppen av den elektriske spolen.
- Magnetventilen må monteres i riktig gjennomstrømningsretning, se pil på ventilhus
TRÅDLØS VENTILSTYRING OG SENSORTAPE
- Ventilstyringen monteres i et 230V jordet stikk nær området hvor magnetventilen og området som skal overvåkes for lekkasje.
- Koble Jack-overgangen i ventilstyringen og sikre denne med kabelfester til underlaget.
- Sensortapen monteres inn i Jack-overgangen med den blå plastbiten på enden av sensortapen vendt vekk fra metallkontaktene i kontakten på enden av Jack-overgangen.
- Fjern dekkpapiret på sensortapens underside og lim den fast på underlaget der vann fra en eventuell vannlekkasje vil samle seg.
- Ventilstyringens magnetventilkontakt tilkobles ventilens elektriske tilkobling. Skruen i senter av denne trekkes til (for hånd) slik at kontaktens hus klemmes inn mot ventilens spole.
TRÅDLØS SENSOR
På gulv:
Kan ligge løst på gulvet under oppvaskmaskin, kjøleskap el. Ta av medfølgende veggbrakett slik at lekkasjefølerene kommer i kontakt med underlaget. Sett inn batteriene ihht. instruks. Den løse sensortippen kan brettes inn under sensoren før du legger sensoren på gulvet.
På vegg:
Ved bruk av medfølgende veggbrakett kan du enkelt montere sensoren på veggen. Skru veggbraketten på egnet sted og slik at plasttippen kommer helt ned til gulvet. Sett inn batteriene ihht. instruks. Skyv sensortippen inn i sporet på braketten og klikk sensoren på plass.
Bruk av sensortape:
Åpne trådløs sensor ved å ta av toppdekselet og ta ut batteriene. Trekk ut den eksisterende flate sensortapen. Skyv den nye tapen helt inn i kontakten med den blå folien ned. Påse at låsepinnen i plasten passer hullet i tapen. Sett inn batteriene, og sett på topplokket. Ta av dekkpapiret på tapen og monter ledningen. Sensortapen kan kappes til i ønsket lengde. Ved å kappe sensortapen i to kan den tilkobles 2 enheter. Test sensorentapens funksjon ved å fukte noen av sensorpunktene før systemet tas i bruk.
OPPSTART OG TEST
Test anlegget før det plasseres ut ved å betjene sentralenheten ON/OFF. Ventilen skal gi fra seg en markant klikkelyd når den tilføres spenning fra ventilstyringen.
Test også at de trådløse sensorene gir alarm ved å fukte sensorpunktet på selve sensoren. Når de trådløse sensorene gir alarm, vil sentralenheten (hvis den står i ON stilling) gå til OFF stilling og den trådløse ventilstyringen vil stenge ventilen. Sentralenheten og ventilstyringen tilbakestilles ved å trykke på RESET.
Hvis sensorledningen på den trådløse ventilstyringen aktiveres, må selve ventilstyringens RESET-bryter betjenes en gang før sentralenheten kan resettes med to trykk på RESET.
Husk at for å kunne resette anlegget ( få vannet tilbake) må grunnen til alarmen være fjernet.
NB! Etter at systemet er testet må det gis en grundig opplæring i systemet til huseier/bruker.
- Monter alle enhetene der de skal være og koble enhetene til driftsspenning, ingen lydsignaler skal høres bortsett fra lyden av oppstart.
- Åpne en kran slik at vannet renner. Det må i de påfølgende testene sjekkes at ventilen virkelig stenger - det vil si at vannet stopper å renne fra den åpne kranen.
- Hvis du benytter sensorinngangen på den trådløse ventilstyringen: Test sikkerhetsfunksjonen for sensorkabelen ved å trekke den ut.
- Et raskt 0,5 sek. repeterende lydsignal høres.
- LED-indikatoren i Reset-knappen vil veksle mellom rødt og grønt.
- Vannet i kranen slutter å renne.
- Påse at dette opphører når pluggen settes tilbake i kontakten.
- Med en våt klut fuktes et av sensortapens sensorpunktet.
- Ventilstyringen skal nå indikere lekkasje med repeterende lydsignal ca. hvert sekund. LED-indikatoren i Reset-knappen vil lyse rødt, og magnetventilen skal stenge vannet.
- Sjekk at vannet har stoppet å renne fra kranen som ble åpnet.
- Trykk en gang på RESET for å avstille den hørbare alarmen, vannet skal forbli stengt.
- Vent i 1 minutt mens du tørker godt av sensorpunktet som ble fuktet.
- Avstill nå alarmen ved å trykke på RESET-knappen til sentralenheten to ganger. Lydsignalet i sentralenheten vil stoppe og LED-OFF vil skifte til LED-ON.
- Påse at vannet begynner å renne fra den fortsatt åpne kranen.
- Fukt sensorpunktet på den første trådløse sensoren. Dråpen i Waterguard-logoen på den trådløse sensoren vil lyse rødt når sensorens følerpunkt er vått og den sender alarmsignal.
- Vannet i kranen skal stenges og sentralenhetens lydgiver vil angi antall signaler som korresponderer med den gitte trådløse sensor. Tørk godt av sensorens følerpunkt!
- Den trådløse sentralenheten kan nå resettes ved å trykke to ganger på RESET.
- Påse at vannet begynner å renne fra kranen.
- Gjenta prosedyren med resten av de trådløse sensorene. Påse at sensorpunktene blir tørket godt av etter test.
PRINSIPPSKISSE
BRUKERVEILEDNING
VED ALARM
- Anlegget vil ha to former for varsling ved eventuell vannlekkasje:
- Vannlekkasje fra trådløse sensorer vil varsles kun på det trådløse betjeningspanelet.
- Vannlekkasje på ventilstyringens sensorledning vil varsles både på selve ventilstyringen og på det trådløse betjeningspanelet.
- Lekkasjealarm fra trådløse sensor resettes kun på betjeningspanelet, mens lekkasjealarm fra ventilstyringens sensorledning må resettes først på ventilstyringen og så på betjeningspanelet.
- Hvis det er kommet vann på sensorledningen til selve ventilstyringen, vil den avgi 1 sek. repeterende lydsignaler og Reset-knappen vil lyse rødt. Magnetventilen har nå stengt vanntilførselen. Sentralenheten vil indikere vannalarm med lyd og LED OFF lyser.
- Hvis det er kommet vann på en trådløs sensor vil bare betjeningspanelet indikere vannalarm med lyd og LED OFF lyser, samtidig vil magnetventilen
- Dette skyldes enten vannlekkasje, eller andre forhold som vask e.l.
- Lokaliser vannlekkasjen/vannsøl og tørk opp hvis mulig.
- Selve lydsignalet på enhetene kan eventuelt stoppes ved å trykke 1 gang på Reset-knappen. Magnetventilen vil fortsatt være i stengt posisjon.
- Steng hovedstoppekran og kontakt rørlegger hvis det dreier seg om en reell vannlekkasje.
- Når skaden/vannsølet er utbedret, må den våte delen av sensoren tørkes grundig med en tørr klut.
- Trykk på Reset-knappen og lyset vil skifte fra rødt til blått. Magnetventilen vil åpne.
TEST AV SYSTEMET (Min. 2 ganger pr. år)
- Åpne en vannkran og la vannet renne.
- Bruk en fuktet klut og fukt sensorens sensorpunkt. Alarmen vil utløses og vannet vil stenges.
- Påse at vannet i den åpne kranen stopper å renne.
- Tørk grundig av sensoren med en tørr klut og trykk Reset-knappen på sentralenheten for å avstille alarmen. Lydsignalet skal nå stoppe og LED-indikatoren skal skifte fra rødt (OFF) til blått (ON). Ventilen skal åpne for vannet igjen.
- Gjenta på alle trådløse sensorer og på sensorledningen til ventilstyringen (hvis denne benyttes). Husk at når ventilstyringenes sensorinngang aktiveres må selve ventilstyringen resettes først før sentralenheten kan resettes!
BYTTE AV BATTERIER
Medfølgende batterier til sensor har en levetid på ca 5 år.
Det anbefales å bytte batteriene etter maks. 5 år fordi trådløse sensorer med for lav batterispenning kan (hvis de er montert langt vekk fra sentralenheten) ha problemer med å rekke frem med radiosignaler til sentralenheten hvis batterispenningen blir lav.
Sentralenheten vil kun indikere med lydsignaler hvis den mottar et signal om lav batterispenning fra trådløse sensorer.
Sentralenheten vil forbli i den status den er hvis den mottar et signal om lav batterispenning. Den vil ikke utløse en reell alarm eller stenge magnetventilen.
Antallet lydsignaler fra sentralenheten vil være sammenfallende med det nummeret som sensoren fikk ved oppmelding da systemet ble igangsatt. Alarmen repeteres hvert 25. sekund i sentralenhetens lydgiver.
På sentralapparatet resettes lav batterispenning alarm med et kort trykk på RESET. Husk å lytte/notere hvilken sensor som ga alarmen før du resetter alarmen.
-
Fjern sensor fra veggfeste ved å trekke den 5mm opp og ta den så rett ut fra veggfestet. Vipp av frontdekselet ved hjelp av sporene på siden av sensoren.
-
Ta ut batteriene og sett inn tilsvarende alkaliske (type AA) batterier. Trykk inn bryteren (merket rødt på bildet) og sjekk at LED på høyre side av bryteren begynner å blinke. Monter sensorens lokk tilbake.
-
Utfør test av sensor (se også 4): Legg en fuktig klut inntil et av sensorpunktene eller fukt fingeren og hold den inn mot et av sensorpunktene. Alarm skal bli utløst. Vær nøye på å tørke godt av det sensorpunktene som ble fuktet!
-
Monter sensoren tilbake der den var montert. Testen over kan med fordel utføres etter at sensoren er montert på plass, da med å fukte punkter på selve sensorledningen.
Denne monterings-/brukermanualen kan lastes ned som PDF-vedlegg på linken under
Kommentarer
0 kommentarer
Logg på hvis du vil legge inn en kommentar.