Krav til plassering av ventiler i henhold til Byggteknisk forskrift
I Norge har det vært krav til installasjon av automatisk lekkasjestopper i nye bygg og installasjoner fra og med TEK10 (Byggteknisk forskrift). Forskrift om tekniske krav til byggverk (Byggteknisk forskrift, TEK17) § 15-5, punkt (4) tilhørende Plan- og bygningsloven (PBL) stiller krav til at lekkasje skal kunne oppdages enkelt og ikke føre til skade på vanninstallasjoner og bygningsdeler.
Dekningsomfanget for automatiske lekkasjestoppere er beskrevet i Byggteknisk forskrift (TEK 17) med tilhørende veiledning, se § 15-5, punkt (4), og er gjengitt som et utdrag nedenfor:
---
Preaksepterte ytelser
- Lekkasjer fra innebygde sisterner eller lignende må synliggjøres. I andre rom enn våtrom må
lekkasjen i tillegg føre til at vannet stenges automatisk. - Hvis bygningens faste vanninstallasjon har et innendørs tappested hvor lekkasjevannet ikke vil
renne til et sluk eller i et overløp, må det monteres en automatisk lekkasjestopper. Det samme
gjelder for tilkoblingspunkter for produkter og utstyr som bruker vann, for eksempel vaskemaskin og oppvaskmaskin. Automatisk lekkasjestopper er en fuktføler som gir signal til en ventil som stenger vanntilførselen.
---
Waterguard+ er typegodkjent av Sintef (TG20834), noe som gjør det mulig å få installasjonen FG-godkjent. Dette kan gi rabatt på din forsikring.
OBS! For å få installasjonen av Waterguard+ automatisk lekkasjestopper FG-godkjent, er det krav til utfylling av FG-attest.
Mal for FG-attest er tilgjengelig på Finans Norge sine nettsider under FG-attest lekkasjestopper.
FG-attesten er kundens bevis på at installasjonen, inkludert produktene, er i henhold til de norske kravene som angitt i FG-regler for automatiske lekkasjestoppere (FG-600:3).
Installasjonen av Waterguard+ skal utføres av en autorisert rørlegger med gyldig fagbrev, sentral godkjenning for ansvarsrett og obligatorisk ansvarsforsikring. Manglende overholdelse vil ugyldiggjøre garantien og FG-godkjenningen, samt pålegge installatøren ansvar for skader eller feil.
Med bakgrunn i beskrivelsen av dekningsomfanget i TEK17 ovenfor, anbefaler vi at Waterguard+ installeres slik at følgende områder er sikret:
- Kjøkkenbenk med tilhørende rørtilkoplinger
- Oppvaskmaskin med tilhørende tilkoplinger
- Vaskemaskin med tilhørende tilkoplinger
- Vannfiltre med tilhørende tilkoplinger
- Kjøleskap med vanntilkopling og tilhørende vannledninger
- Drikkeautomater med tilhørende tilkoplinger
- Vannvarmere (beredere) med tilkoplingsrør
- Rom uten sluk med sanitærutstyr uten overløp
- Rom uten sluk med fordelerskap for rør-i-rør-system med avløp ut i rommet. Lekkasje fra rør-i-rør-system ledes til fordelerskap, hvor det kan plasseres en detektor eller lignende, som fører til
avstengning av vannet. I fordelerskap der lekkasjevannet ledes ut av vegg og ikke fører til sluk må
det utstyres med vannsensor tilkoblet automatisk lekkasjestopper som stenger av vannet. - Skjulte og åpne vannledninger som ikke er sikret med drenert varerør eller plassert i rom med
vanntett gulv og sluk, skal ha godkjent lekkasjestopper hvor montering av sensorer som
medfører at systemet oppdager, varsler og stenger av vannlekkasjer før det oppstår skader på
bygningen. - Innebygde sisterner, tappearmaturer eller lignende
Dersom oppvaskmaskin er montert i kjøkkenbenken, behøves ikke lekkasjestopper både for
maskin og benk. Tilsvarende vanninstallasjoner som ikke er omtalt over skal også sikres.
Viktig informasjon vedrørende montering av ventiler
- Ventilene må installeres i tørre og frostfrie omgivelser og de må kunne være tilgjengelige for service/inspeksjon på senere tidspunkt.
- Filter må installeres før ventilen dersom det er muligheter for større partikler i vannet.
- Påse at rørforseglingsmateriale ikke havner inn i ventilen under montering. Dette kan hindre ventilen i å stenge ordentlig.
- Ventilens dimensjon skal alltid være lik eller tilsvarende dimensjonen på rør som går inn/ut av ventil. Normalt benyttes ventiler i størrelsen DN15 (1/2") ved installasjon på kjøkken, bad og andre våtrom, mens ventiler i størrelse DN20 (3/4") benyttes ved installasjon på hovedinntak til enebolig eller større boenheter.
-
Ventiler må monteres ETTER:
- Manuelle stoppekraner
- Vannmålere
- Trykkreduksjonsventiler
- Utløp til sprinkleranlegg
- Brannslanger
- Utløp for kjøling av varmesystemer
- Trykktank eller lignende utstyr
- Vannfiltreringssystemer
Krav til rom for installasjon
Største kuleventil (3/4" - DN20) er 68 mm lang og største diameter er 38 mm. Ventilaktuator er 97 mm lang og 57 mm bred, i tillegg tilkommer fast kabel på 100 mm med RJ45 kontakt i enden.
Total høyde på ventil og aktuator er 92 mm fra bunn ventil til topp aktuator (77 mm fra senter ventil til topp aktuator).
Linkbox+ dekker et område på 119 mm x 119 mm og er ca 30 mm tykk (avhengig av type festebrakett som benyttes).
Installasjon av kuleventil (1/2" og 3/4" dimensjoner)
Kuleventil med tilpasset dimensjon monteres på vannrør (messing, kobber, rustfritt stål, galvanisert eller hardt stål) med passende tilkoblingsmetode. Ventilene har G1/2 (DN15) eller G3/4 (DN20) ISO-228 gjenger (HUN) i begge ender.
Ventilene er klassifisert som DN10 (maks. arbeidstrykk 10 bar) og er testet ihht. EN13828 til 25 bar.
Ventilen kan installeres horisontalt eller vertikalt og tillater vanngjennomstrøming i begge retninger (toveis).
Påse at stengetappen til ventilen peker oppover (på eller over den horisontale linjen til vannrøret). Dette sikrer at aktuatoren ikke blir plassert på laveste punkt og at vann ikke samles opp i den.
Standard union med utvendige gjenger (½» eller ¾» avhengig av ventilstørrelse) skal benyttes for installasjon av ventil. Benytt hensiktsmessig gjengetetning (eks. gjengetape, hamp + hampepasta eller Loctite). Påse at valgt gjengetetning ikke føres inn i ventilen, da dette kan resultere i at ventilen ikke tetter fullstendig ved stenging av vann. Maksimalt moment ved tiltrekning skal ikke overstige 75 Nm
NB! Utfør alltid trykktest etter montering for å verifisere tette koblinger
Installasjon av aktuator for kuleventiler
Aktuatoren har hurtigkobling og krever ingen verktøy for montering på ventilen.
1. Fest ventilaktuatoren i ønsket retning ved å plassere den ned på stengetappen til ventilen.
Hvis stengetappens posisjon ikke er sentrert i rørets retning, kan du bruke aktuatoren til å vri tappen på plass (alternativt en skiftenøkkel e.l. og deretter aktuatoren for siste finjustering). Når aktuatoren er i rett posisjon, dyttes den helt ned.
2. Sett inn sikkerhetspinnen for å låse fast aktuatoren til ventilen. Et merkbart klikk bekrefter at pinnen er skikkelig festet. Forsøk å dra av aktuatoren for å bekrefte at den er låst på plass.
3. Sett i kommunikasjonskabelen (Cat.6) mellom aktuatoren og Linkbox+. Påse at kabelen klikker på plass og låses i kontakten.
Montering av kabelsplitter (for styring av 2 kuleventiler)
RJ45 Kabelsplitter er et tilleggsprodukt som tillater styring av inntil 2 kuleventiler fra samme Linkbox+ (f.eks. kaldt og varmtvannsinntak i leiligheter)
- Skru splitteren fast i veggen på et passende sted mellom Linkbox+ og ventilene ved hjelp av 2 skruer (følger ikke med). Unngå overstramming av skruene.
NB! Kontaktene i splitteren skal alltid peke nedover for å hindre vanninntrengning.
2. Justere kablene til rett kontakt
3. Fest kablene med et merkbart/hørbart "KLIKK"
Installasjon av 230V magnetventiler (1" til 2")
For rørdimensjoner over 3/4" eller ved behov for seriekobling av tre (3) ventiler, må Danfoss solenoidventiler (DN15-DN50) benyttes. Magnetventil med tilpasset dimensjon monteres på vannrør (messing, kobber, rustfritt stål, galvanisert eller hardt stål) med passende tilkoblingsmetode. Ventilene har G1/2" (DN15) til G2 (DN50) ISO-228 gjenger (hunn) i begge ender.
Ventilene kan monteres horisontalt eller vertikalt. Ventilene er ensrettet og vannet må flyte i retningen som pilen på ventilkroppen viser.
Påse at ventilens anker peker oppover (på eller over den horisontale linjen til vannrøret). Dette sikrer at magnethuset ikke blir plassert på laveste punkt og at vann samles opp i den.
Dersom magnetspolen ikke allerede er festet på ventilens anker, presses denne ned til du hører et merkbart "KLIKK":
Installasjon av strømadapter for magnetventiler
OBS! Magnetventilene bruker 230V AC og ikke 24V DC som kuleventilene. Som følge av dette må Strømadapter for Linkbox+ og magnetiske solenoidventiler 24V DC / 230V AC benyttes i stedet for adapter som medfølger Linkbox+.
Adapteret kan også benyttes til å oppgradere eldre Waterguard-systemer til Waterguard+ (fra 1/2" til 2" 230V magnetventiler).
NB: Ved bruk av strømadapter for magnetventil kan kun Normally Open ventiler benyttes.
1. Koble Cat.6 kabel og 24V strømkabel til Linkbox+. NB! Porten merket "Valve" skal benyttes til Cat.6 kabel.
2. Koble 230V strømkabel til ventilens magnethus og skru den fast med medfølgende skrue
3. Sett strømadapateret i en 230V AC stikkontakt
Installasjon av splitt - og forlengelseskabel (for kontroll av 2 eller flere solenoidventiler)
Splittkabel for magnetiske solenoidventiler - 0.65 m tillater seriekobling av inntil tre (3) solenoidventiler fra én (1) Linkbox+.
Koble splitt- og forlengelseskabel (0.65 m eller 3 m) til begge ventiler (kobles videre i serie dersom 3 ventiler skal styres i parallell). Koble 230V AC strømkabelen (fra strømadapter for solenoidventil og Linkbox+) til motparten av kontakten (tilkoblet venstre ventil som vist i illustrasjonen nedenfor).
Erstatt standard 20 mm skrue i 230V AC strømkabel med den medfølgende skruen som er 38 mm lang. Stram deretter sentralskruene for å fest begge strømkablene.
Kommentarer
0 kommentarer
Logg på hvis du vil legge inn en kommentar.